Dobby-weven: het blijft handwerk, maar met meer gemak

Dobby is een afkorting voor 'draft boy': een hulpje dat de schachtselectie maakt bij het weven

Maar tegenwoordig verwijst de term dobby naar een programmeerbare schachtenkiezer. Bij het dobbysysteem wordt de schachtselectie doorgegeven via uitstekende pinnen. Deze duwen de dobbyhaken naar voren en met een trapbeweging worden de schachten opgetild. Met de dobby kun je veel meer verschillende schachtcombinaties vastleggen. Deze worden in volgorde ‘afgewerkt’, dit kan naar keuze met een mechanisch of met een elektronisch systeem gedaan worden. 

Weven op een dobby blijft handwerk: het maken, opbomen en inrijgen van de scheringdraden is precies zoals bij weefgetouwen met hendels of trappers. Het weven en aanslaan van de schering blijft ook een handmatig proces.

Het grote gemak van dobbyweven ervaar tijdens het weven: je hoeft te denken welke schachtselectie of trapper je moet kiezen. Op de dobby programmeer je vooraf elektronisch of met behulp van dobbykieslatjes het weefpatroon. Je hoeft niet meer onder het getouw te kruipen om de trappers aan te binden.

Zo ziet het weven op een computer dobby eruit!

nu nog een foto - binnenkort een filmpje

De dobby krijgt elektronisch de schachtselectie door en met een trapperbeweging gaan de geselecteerde schachten omhoog. 

Bij de elektronische dobby wordt een computer met weefsoftware aangesloten op dobby en wordt elke bij volgende de schachtselectie doorgegeven.

Bij de nieuwe elektronische Dobby 2.0 kan de schachtselectie ook via een draadloze verbinding vanaf bijvoorbeeld een IPad worden doorgegeven.

Lees meer over de elektronische dobby...

Zo ziet het weven op een mechanische dobby eruit!

De schachtselectie wordt ingeprogrammeerd met pinnetjes op kieslatten.  Met een pedaal (Octado en Megado) wordt steeds het volgende latje uit de kieslatten-ketting voor het dobby systeem gedraaid. Door het grote pedaal in te trappen wordt de weefsprong geopend.

Lees meer over de mechanische dobby...

Met dank aan Marloes van 't Klooster voor het beschikbaar stellen van dit filmpje.

Bezoek de website van Marloes http://www.marloesvantklooster.com/