Bij alle dobbygetouwen van Louët heb je de keuze voor een elektronische of een mechanische aansturing. Bij de aanschaf van een dobbygetouw maak je de keuze voor één van beide systemen.

Met de mechanische dobby programmeer je het patroon door het schachtselectie patroon over te brengen op de kieslatjes. De kieslatjes zijn voorzien van genummerde gaatjes, die overeenkomen met de schachten. Door pennetjes in die gaatjes te steken, bepaal je welke schachten omhoog getrokken worden. De kieslatjes worden als een ketting aan elkaar gekoppeld. De kieslatjesketting bestaat dus uit zoveel kieslatjes als het inslagrapport lang is.

De elektronische dobby (interface) wordt aangestuurd door een computer. Het aantal kieslatjes beperkt dus niet langer de lengte van het inslagrapport. Ook kun je de herhalingen van bepaalde rapporten voorprogrammeren. Voor het ontwerpen van de weefbinding heb je een computer nodig met weefsoftware, maar het nieuwe dobbysysteem Louet Dobby 2 kan daarnaast ook via websoftware op PC, tablet of IPad draadloos aangestuurd worden.