Magic dobby 

Magic Dobby (MD) is ontworpen om gemakkelijk weefsels met gecompliceerde patronen te weven. Het getouw kun je gebruiken als tafelgetouw met een hendel voor het maken van de sprong, of als staand getouw op het onderstel met trapper. Borst- en strijkboom zijn handig inklapbaar voor transport of non-actief zetten. Magic Dobby is er in 40 en 70 cm weefbreedte.

Het getouw is uitgevoerd in blank gelakt beukenhout en wordt gedeeltelijk gemonteerd geleverd, inclusief onderstel, evenaar, schap, roestvrij stalen riet 40-10, 600 (Magic Dobby 40) /800 (Magic Dobby 70) Texsolv hevels (205 mm), kruis- en aanbindlatten, zestien opboomlatten. Je kunt kiezen uit een mechanische of elektronische dobby.

De mechanische dobby wordt geleverd inclusief 30 kieslatjes

Afmetingen (bxdxh)
Magic Dobby 40: 58 x 100 x 140 cm
Magic Dobby 70: 88 x 100 x 140 cm

Gewicht
Magic Dobby 40: 25 kg
Magic Dobby 70: 33 kg

Dobbygetouwen
Een dobby is een programmeerbare schachtenkiezer. Het is de oplossing voor het probleem dat de ruimte voor trappers in een getouw en daarmee het bedienbare aantal schachten, beperkt is. Bovendien is het weven met een dobby veel comfortabeler. Het hielend of knielend aanbinden is verleden tijd en wie naar de toekomst kijkt realiseert zich dat je met een dobby het plezier van het weven langer kunt genieten.

Met de mechanische dobby programmeer je het patroon, zoals dat ook bij het aanbinden van de trappers gebeurt. De zogenaamde kieslatjes zijn voorzien van genummerde gaatjes, die overeenkomen met de schachten. Door pennetjes in die gaatjes te steken, bepaal je welke schachten omhoog getrokken worden. Met een draaiknop beweeg je de aaneengeschakelde kieslatjes voor- of achteruit.

De elektronische dobby (interface) wordt aangestuurd door een computer. Het aantal kieslatjes beperkt dus niet langer het rapport van je patroon. Met software van Fiberworks PCW, PixeLoom, Proweave, WeaveIt, Weavemaker, WeavePoint and WinWeef of kun je alle mogelijke patronen ontwerpen en deze programma’s hebben een driver die de Louët interface aanstuurt.

Bekijk Octado of Megado