Louët Megado

 

Megado is met 16 of 32 schachten verkrijgbaar in de weefbreedte is 40, 70, 90, 110 of 130 cm. Megado dankt zijn fraaie uiterlijk aan de doordachte constructie en de toepassing van blank gelakt essenhout. Het getouw wordt geleverd met een ingebouwde evenaar, royaal schap, 40-10 roestvrij stalen riet, 900/1400/1600 Texsolv hevels (390 mm), kruis- en aanbindlatten en zestien opboomlatten. Je kunt kiezen uit een mechanische of elektronische dobby.

De hevels zijn vooraf aangebracht op het getouw: op de eerste twee schachten elk 100 hevels en op alle volgende schachten elk 50 hevels. Alleen op de Megado 40 is het aantal vooraf gemonteerde hevels gehalveeerd (50 op de eerste twee schachten en 25 op alle volgende schachten).

De mechanische dobby is inclusief 30 kieslatjes.

Afmetingen (bxdxh)
Megado 70: 121 x 127 x 131 cm
Megado 110: 161 x 127 x 131 cm
Megado 130: 181 x 127 x 131 cm

Gewicht
Megado 70: 69 kg
Megado 110: 84 kg
Megado 130: 92 kg
Ca. 13 kg extra bij 32 schachten

Dobbygetouwen
Een dobby is een programmeerbare schachtenkiezer. Het is de oplossing voor het probleem dat de ruimte voor trappers in een getouw en daarmee het bedienbare aantal schachten, beperkt is. Bovendien is het weven met een dobby veel comfortabeler. Dat geldt natuurlijk ook voor Octado met maar acht schachten. Het hielend of knielend aanbinden is verleden tijd en wie naar de toekomst kijkt realiseert zich dat je met een dobby het plezier van het weven langer kunt genieten.

Met de mechanische dobby programmeer je het patroon, zoals dat ook bij het aanbinden van de trappers gebeurt. De zogenaamde kieslatjes zijn voorzien van genummerde gaatjes, die overeenkomen met de schachten. Door pennetjes in die gaatjes te steken, bepaal je welke schachten omhoog getrokken worden. Met een pedaal beweeg je de aaneengeschakelde kieslatjes voor- of achteruit.

De elektronische dobby (interface) wordt aangestuurd door een computer. Het aantal kieslatjes beperkt dus niet langer het rapport van je patroon. Met software van Fiberworks PCW, Patternland, Weavemaker, Weave It, WeavePoint, Winweef of Pro Weave kun je alle mogelijke patronen ontwerpen en deze programma’s hebben een driver die de Louët interface aanstuurt.

Licht trappen
De wijze waarop het vak van de dobby getouwen Octado en Megado tot stand komt is uniek. Hoewel de aangedreven schachten slechts in één richting getrokken worden maak je, dankzij de omhoog bewegende strijkboom, toch het vak van een contramars. Bovendien beweegt die strijkboom zodanig dat de kettingspanning tijdens de sprong niet toeneemt. De brede trapper opent het zogenaamde progressieve vak waarbij de schachten, oplopend naar achter, een grotere uitslag maken. Op geen ander getouw, met zoveel schachten, trap je een grote sprong zo licht. De spanning van de ketting speelt daarbij geen rol. De trapper is in hoogte verstelbaar en kan daardoor aangepast worden aan de wens van de weefster of wever.

Evenals Delta en Spring zijn ook Octado en Megado voorzien van de fameuze Louët compensatieinrichting waarmee je de gewenste kettingspanning regelt en controleert. Beide getouwen hebben een scheerboom die voorzien is van een frictie voetrem, zodat zittend aan het getouw opgeboomd kan worden tijdens het weven.

Deze voorzieningen, in combinatie met het grote contramars vak, geven Octado en Megado een onbetwiste voorsprong op andere getouwen.

Bekijk Octado of Magic Dobby